Zo kies je de ideale parketvloer voor jou

2 min read
Parketvloer

Parket is een van de vele opties wanneer je hebt besloten dat je een houten vloer wil. De parketvloer brengt voordelen met zich mee die andere vloeren niet bieden. Zo kan een parketvloer bij goed onderhoud erg lang mee gaan, soms wel langer dan andere massieve soorten houten vloeren. Daarnaast bestaat parket uit meerdere lagen met een unieke afwerking. Ook kun je het makkelijk reinigen indien gewenst. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen voor parketvloeren kiezen, zowel in huis als in bijvoorbeeld kantoorruimtes. Maar hoe kies je de perfecte vloer voor jou? Door deze drie stappen te doorlopen:

  • Welk type hout of welke kleur hout vind je mooi?
  • Wil je nu of later wellicht vloerverwarming leggen?
  • Wat is je budget en welke ideale planken passen daarbij?
Parketvloer

De uitstraling van het hout

Wat mensen niet altijd realiseren, is dat een houten vloer grote impact heeft op je interieur. Dat wil niet zeggen dat het niet bij elkaar zal passen. Hout past juist uitermate goed bij allerlei soorten stijlen. Het is echter wel zo dat er honderden soorten hout zijn om uit te kiezen. De kleuren, nerven, zichtbare structuur en meer kan verschillen. Bekijk eens een aantal verschillende soorten hout en probeer voor jezelf te bepalen wat je nu mooi vindt en wat niet. Je kunt hiervoor ook altijd naar een speciaalzaak of een showroom gaan, zodat je die houtsoorten in het echt kunt bekijken en kunt voelen. Wil je een neutrale vloer die niet teveel opvalt maar wel die klassieke uitstraling van hout heeft? Dan is een middelmatige kleur kiezen – dus niet te donker maar ook niet heel licht – de beste optie. 

Vloerverwarming

In tegenstelling tot wat mensen denken kun je vloerverwarming en houten vloeren prima combineren. Er zijn leveranciers die speciaal parket en andere houten vloeren maken die je kunt leggen over vloerverwarming. Het is echter niet zo dat elk type hout dit kan hebben. Je wil hier dus specifiek op zoeken, ook als je wellicht in de toekomst vloerverwarming wil.