Vakantiewoning kopen? Zo regel je een hypotheek

Als je een vakantiewoning wilt kopen dan kan je voor een hypotheek bij verschillende banken terecht. Blijkt het dat je de hypotheek kan betalen? Dan kijkt de bank naar de recreatiewoning zelf. Deze moet namelijk voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals dat de woning niet te verplaatsen is, een minimale executiewaarde heeft, niet permanent bewoond wordt en of de maximale looptijd van de hypotheek niet meer dan 25 jaar bedraagt. 

Eigen geld bij het kopen van een vakantiewoning

Als je een vakantiewoning wilt kopen dan moet je een deel daarvan met eigen geld kunnen betalen. Een bank kijkt namelijk altijd naar je kredietwaardigheid. Net als bij het kopen van een huis moet je ook bij een vakantiehuis een deel zien te betalen van eigen geld. Krijg je niet de hele marktwaarde gefinancierd? Dan moet je ervoor zorgen dat je het overige deel kan betalen met eigen geld. 

Vakantiewoning kopen in het buitenland?

Als je besluit om een vakantiewoning te kopen in het buitenland dan kan je kiezen voor een Nederlandse of buitenlandse hypotheekverstrekker. Een Nederlandse hypotheekverstrekker is handiger omdat je hiermee bekend bent en de taal spreekt. Hou er echter wel rekening mee dat de voorwaarden voor huizen in het buitenland strenger zijn dan de voorwaarden voor een Nederlandse vakantiewoning. Vaak bedraagt het maximaal te financieren bedrag 60 tot 80 procent van de marktwaarde. 

Vakantiewoning aftrekbaar

De financieringsrente op een vakantiewoning niet aftrekbaar. De vakantiewoning wordt niet gezien als ‘eigen’ woning omdat de woning niet als hoofdverblijf dient voor de eigenaar. De rente van een vakantiewoning kan je dus niet gebruiken als aftrekpost zoals dat kan bij je woning.