Hoe kun je nalatenschap vereffenen met een veiling?

Helaas ontstaan er regelmatig ruzies bij het verdelen van de erfenis. Het vereffenen nalatenschap op een eerlijke manier is vaak erg lastig. In plaats van de spullen gewoon te verdelen kun je er ook voor kiezen om ze te veilen. Dit kan veel onenigheid voorkomen. Er zijn twee manieren om erfstukken te veilen: onderling veilen of openbaar veilen.

vereffenen nalatenschap

Onderlinge veiling

Bij een onderlinge veiling wordt het nalatenschap geveild onder de erfgenamen. Vreemden kunnen de spullen dus niet in handen krijgen. Het is vaak fijn als de erfstukken in de familie blijven of in ieder geval een deel hiervan. Om de erfstukken onderling te veilen schrijft elke erfgenaam zich in op de erfstukken die hij of zij graag zou willen. Hierbij brengen de erfgenamen ook een bod uit. De hoogste bieder wint de veiling en krijgt het erfstuk.

Openbare veiling

Bij een openbare veiling is het voor vreemden wel mogelijk om mee te doen. Door de erfstukken op deze manier te veilen en dus te verkopen zet je ze om in geld. Dit geld kan vervolgens op een eerlijke manier worden verdeeld onder de erfgenamen.